Tercer sector i canvi social: mètodes d’orientació

brujulaTot en canvi: la nostra societat, en canvi. Una nova i punyent tensió al voltant de l’accés als drets, fins i tot, alguns dels ja assolits.

Més persones pobres i excloses o en risc d’exclusió, i més polarització en la distància entre pobresa i riquesa: el que, relaxats, guaitàvem com a realitat social de l’extraradi de la nostra societat occidental, amb no poca indiferència i amb certa sornegueria, és el nostre malson present i l’amenaça del nostre futur.

Tot en canvi: moltes de les institucions referents clàssiques, en entredit, quan no, iniciant la tasca de reinventar-se: una visió d’oportunitat en un camí d’incerteses. I les entitats socials? Què està fent el tercer sector al respecte?

El sector social, s’ubica enmig d’aquest doble neguit: guaitar per la supervivència dels serveis oferts, i esforçar-se per, paradoxalment, intentar donar més i millor servei justament ara, quan es necessita més.

I com ho fem? Nosaltres també formem part del canvi. És més, n’hauríem de ser un dels motors: és missional en el tercer sector treballar per la transformació social. Som un dels pilars de la societat que ha de tenir molt a dir i orientar sobre drets socials.

Estem, però, sotmesos a les mateixes incerteses i impossibilitat de projecció sobre quin és el model de societat que estem començant a reconstruir. Seguim instal·lats, per la força de la costum i la priorització d’alló que és urgent –sobreviure al dia a dia-, en formes clàssiques de fer, de comunicar, de treballar pel canvi.

Estils, missatges, xarxes, objectius molts dels quals han d’ajustar-se al present per tenir adequació amb la realitat social canviant i poder esforçar-nos amb tenacitat en un canvi, tot i que no sabem ben bé quin, ni com dur-lo a terme, ja no diguem consolidar-lo…

Si volem ser un dels agents socials que aportin camí i mètode envers la societat que estem mirant de construir, hem de poder fer musculatura amb la societat. No fer-ho “per ella”, sinó “amb ella”. I també amb la majoria dels agents socials que treballen en la mateixa línia (administracions, confederacions de veïns, plataformes socials, mon acadèmic, partits polítics, sindicats de classe, conjunt d’entitats socials).

Hem de poder entendre les dinàmiques, ritmes i factors desencadenants del canvi tal i com avui –i no ahir- s’esdevenen. Hem de aprendre a parlar el mateix idioma, no només, ni bàsicament, en les formes. Ens hem d’unir a l’acció col·lectiva fer-ho de la ma de la societat mateixa i de tots els seus agents socials representatius, ara: incorporant aquells que fa uns anys no hi eren, i posant al seu lloc altres que abans tenien un pes diferent a l’actual.

Potser, el sector social, i sempre de manera benintencionada, ha actuat sovint “en nom de la societat”. I hem d’assimilar que, avui, és possible que la societat, es representi ja a si mateixa.

En aquest sentit, Finding Frames Bond Report 2011 Executive Summary DRAFT , és un excel·lent estudi, encarregat per Oxfam internacional, que ens aporta reflexió i propostes al respecte. Podem, també, accedir-hi a través de findingframes.org/ on trobareu un resum executiu.

El camí és llarg i, de fet, encara desconegut. Però la fita ha de ser mirar enrere en un futur no llunyà, i poder dir que el canvi, malgrat el dolor viscut,  ha estat a millor.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s