No aturar-nos

És objectiu de Sant Joan de Déu, Serveis Socials el donar suport a les persones més mancades de recursos i opcions socials, mirant de treballar amb elles per que puguin tornar a ser quelcom que avui per molts és gairebé impossible: “ser una persona més”, amb les mateixes possibilitats que la majoria… Però també és un objectiu nostre identificar el perquè hi ha persones mancades de recursos, i fer propostes per que deixin de ser-ho. Sí, una vegada més, estem parlant de les desigualtats. De la mancança de drets. I de canviar la societat.

Que persones com Manuel Delgado, pensador, actiu i compromès social i políticament ens vegi com un braç més dels molts que s’hi esmercen, és una gran notícia. I no només pel reconeixement que suposa per nosaltres, més aviat ho és pel que te d’afavoridor d’un tema molt, molt important: estem reescrivint la nostra societat. I ho hem de fer entre tots i totes. Noves normes. Noves realitats. Noves formes de fer, i de relacionar-nos, i de fer xarxa i aliances. Com el Dr. Delgado diu amb valentia –no està de moda dir-ho-, hi ha entitats d’Església, com ara Sant Joan de Déu, Serveis Socials, entre d’altres, que més enllà de creences, està fent el que, com tants, creiem que cal fer em moments com aquest: sumar. Actuar. Treballar. Denunciar. Col·laborar. I insistir em que hi hem de ser tots i totes, que la nostra futura societat d’aquí a dos, tres, deu anys, ens necessita integrats, cadascun al nostre lloc, però coordinats i entenedors els uns dels altres. Hi hem de ser la societat en pler, les plataformes, associacions de veïns, moviments socials, sindicats, sector social, entre d’altres: tots. No hi sobra ningú. Delgado tanca el seu parlament citant a Raimon. Nosaltres volem apropiar-nos ara d’unes paraules de Lluis Llach: “Més lluny, heu d’anar mes lluny des arbres caiguts que ara us empresonen, i quan els haureu guanyat tingueu ben present no aturar-vos”. Sobretot, no aturar-nos.

 

img_resumen_185

SALUTACIÓ ALS SERVEIS SOCIALS DE SANT JOAN DE DEU I ALTRES ORGANITZACIONS ANTISISTEMA

Manuel Delgado

 

Suposo que a aquestes alçades deu quedar clara i explícita la meva simpatia envers el que signifiquen les iniciatives de la PAH, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, amb l’Ada Colau al capdavant. A aquestes falques que la Vanessa em permet al seu programa ja n’he fet a una l’elogi de les seves protestes, i a una altra una evocació dels seus avantpassats immediats de V de Vivenda i la seva lluita contra les polítiques en habitatge –millor dit, contra l’habitatge– dels governs presumptament d’esquerres que ha patit la ciutat.

 Si ja m’he permès esmentar els ancestres, se’m permetrà reconèixer el paper dels còmplices necessaris en aquestes cuites de la PAH. Perquè la Plataforma no lluita en solitari contra els abusos immobiliaris de bancs i de governs; no ho oblidem. Al seu costat hi ha altres entitats que participen de les seves mobilitzacions i que, per exemple, van fer una contribució estratègica a la recollida de signatures en suport a la iniciativa legislativa popular en favor de la dació en pagament i una justa reforma de la llei hipotecària.

 Un exemple d’aquesta cobertura que rep des de fora la PAH ens la brinden algunes de les associacions que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, que aplega a Barcelona diverses entitats i instàncies preocupades per la sort de les persones a les que se’ls nega el seu dret a poder viure. Si, dic bé, a viure, perquè les persones viuen –vostès, oients, posem per cas– a casa seva i si no en tens de casa, no vius. Si no hi vius, no vius; el que fas al carrer, a un caixer o sota un pont, no és vida ni és viure. I atenció: no estem parlant dels rodamóns “de tota la vida”. Ara ja són famílies senceres les que s’estan trobant llençades a viure a la intempèrie. Així estem.

En aquest reconeixement a la contribució a la lluita per un habitatge digne és just incloure un bon nombre d’entitats vinculades a l’Església catòlica. Reconec que no tinc gaires inquietuds espirituals, però em molesta profundament l’anticlericalisme vulgar i que no es reconegui com i quan cal el paper d’entitats religioses a l’hora de fer el que en una societat justa hauria de fer l’Administració, aquí prou enfeinada en ajudar als bancs i no a llurs víctimes.

 Permeteu-me subratllar una d’aquestes entitats dedicades a fer un cop de mà a persones expulsades d’allò que ens van fer creure un dia que era l’estat del benestar. Parlo dels Seveis Socials Barcelona de Sant Joan de Deu, que trio perquè tot just ara acaba d’inaugurar un nou centre d’acollida a Barcelona, en aquest cas al barri de Sàrria, que ja preveu aixoplugar no com fins ara individus, sinó també parelles.

 Aquesta gent ja fa anys que porta oferint els seus serveis als condemnats pel sistema, primer al que fou el seu alberg a Cardenal Casañas, al Gòtic, i ara al que tenen obert al Poble Sec. Si crec que mereixen aquesta salutació d’ara no és sols per la seva tasca d’atenció als exclosos en si, sinó per l’enfocament que li estan donant, que transcendeix de llarg el que era la perspectiva fins ara dominant del mer assistencialisme caritatiu, per una actuació que no perd mai de vista ni mai deixa de denunciar les causes estructurals de la misèria. A la feina d’empara als damnats pel sistema li suma, com acabo de subratllar que passa amb el seu recolzament activista a la causa de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca, una contribució a l’objectiu d’assenyalar les causes i els causants de tot el que està passant.

 Missatge adreçat a tots aquells que van estigmatitzant a segons qui com “antisistema”. Si entenem per sistema aquest ordre de coses que ens domina, que fa patir tanta gent i se’n beneficia d’aquest patiment, ja poden apuntar un altre nom a la seva llista d’organitzacions “antisistema”: els Serveis Socials Barcelona de Sant Joan de Deu.

 Vagi dons una afectuosa salutació d’agraïment per la seva complicitat en la lluita contra les abominacions del present i contra la resignació i, sobre tot, per posar de manifest que, com deia aquella cançó d’en Raimon, “en som molts més dels que ells volen i diuen”.  

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s