Informe INSOCAT

Tal i com intuïtivament és senzill percebre, la pobresa i l’exclusió social al nostre país estan creixent de manera accentuada. Malgrat l’evident empobriment d’amplis sectors de població i l’enduriment de les condicions de vida dels col·lectius tradicionalment més vulnerables, els indicadors que s’han estat utilitzant els darrers anys per analitzar les situacions de pobresa i exclusió social no acaben de reflectir- ho i mostren símptomes d’un cert esgotament. Mentre que la realitat està superant de llarg les pitjors expectatives —especialment als països del sud d’Europa— la taxa de risc a la pobresa manifesta un paradoxal descens el 2011 (últimes dades que es disposen). Es tracta d’un indicador relatiu, de manera que l’evolució de la taxa depèn de l’evolució del conjunt de la societat: si el conjunt de la societat empobreix però les diferencies internes es mantenen, la taxa es pot estabilitzar i fins i tot descendir malgrat l’empobriment sigui evident. Aquest informe posa de manifest dos fenòmens que podrien resumir l’evolució de la pobresa i les desigualtats socials a Catalunya el darrer any: una agudització de les situacions d’extrema pobresa —empitjoren les seves condicions de vida— i un descens generalitzat de la qualitat de vida entre les anomenades «classes mitjanes».

L’augment vertiginós de la població que pateix privacions materials severes –de l’1,6% el 2008 al 5,8% el 2011— i del nombre de llars amb molt baixos ingressos –d’un 6,4% el 2010 a 8,8% el 2011— reflecteixen l’agreujament de les situacions d’extrema pobresa a Catalunya, tal i com recull el darrer informe INSOCAT num2_juliol2013_complet (Indicadors socials a Catalunya en relació al context estatal i europeu), publicat avui per ECAS. S’hi suma un empobriment generalitzat de la ciutadania que afecta especialment els infants i adolescents de més de 16 anys, amb una taxa de risc a la pobresa que creix de forma ininterrompuda des de l’inici de la crisi –d’un 18,9% el 2007 al 26,4% el 2011—; indicador que disminueix entre les persones de més de 65 anys. La manca de recursos és especialment acusada entre les persones d’origen estranger: un 37,5% de llars ingressen menys de 14.000 euros anuals, un 22,7% en llars autòctones.

El document compara una sèrie d’indicadors consensuats en l’àmbit europeu i evidencia l’impacte de les transferències socials –prestacions socials i pensions— en la lluita contra la pobresa: redueixen més de la meitat la taxa de risc a la pobresa a Catalunya, d’un 42,7% de pobresa potencial abans de les transferències a un 19,1% després de rebre-les. Malgrat aquesta evidència, l’enduriment de les condicions d’accés al programa de la renda mínima d’inserció (PIRMI) –una de les eines bàsiques en la lluita contra la pobresa a Catalunya— ha reduït en un 25%, més de 7.000 persones, el nombre de titulars.

L’atur de llarga durada a Catalunya –de l’11,6%— duplica de llarg la mitjana del països de la Unió Europea i un 16,6% de menors de 18 anys viuen en llars on cap dels seus membres treballa, un 13,1% en el cas de les persones adultes. L’abandonament prematur dels estudis és lleugerament inferior al de la resta de l’Estat i dobla la mitjana a la UE malgrat descendeix continuadament des de l’inici de la crisi, d’un 33,2% el 2008 al 24% el 2012.

La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) publica aquest recull d’indicadors amb la intenció fonamental de posar al servei de les entitats membres, el tercer sector i tots els agents interessats un document amb informació seleccionada que ens permeti actuar partint del coneixement de la realitat socioeconòmica en què ens trobem.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s