Per que canviar el sistema de salut, si tant usuaris com professionals, el consideràvem bó abans de la crisi?

Per que canviar el sistema de salut, si tant usuaris com professionals, el consideràvem bó abans de la crisi? Aquesta és una de les preguntes que es fa –ens fa-, aquest brillant i acurat article del British Medical Journal.

Impressiona que a Regne Unit dediquin temps i recursos a estudiar com a Espanya, amb especial menció a Catalunya, estem malmetent un servei bàsic i prioritari per una societat com el de la salut. Amb fets i números, ens relacionen com, des de la salut i la no provisió de serveis sanitaris, ens veiem afectats i afectades a gran escala en la nostra salut mental, amb un elevat increment de problemes debutants en aquests moments de crisi, precisament, quan els serveis son menys que en molts anys. Fins i tot, les esgarrifadores dades de l’increment de suïcidis consumats, o en temptativa. L’afectació sobre la població immigrada sense autorització administrativa d’estada. La doble pressió sobre el sistema públic de salut, d’haver d’atendre a tots els milers de persones que han deixat de ser ateses en virtut de la llei de la dependència, amb retallades de recursos ben difícils d’assumir, en tant poc temps, fins i tot en moments de benaurança. I els i les professionals: persones amb motivació intrínseca per la seva feina, amb un alt component vocacional, i que se’ns reflecteixen a l’informe com a sacsejades des de les seves possibilitats actuals de dur as terme la feina, el baix o nul nivell de participació en l’abordatge del problema i en com han hagut de pagar un preu en forma de reducció salarial.

No deixen de ser informacions ja conegudes. Però l’informe, documenta, val a dir en aquest cas, quirúrgicament, les seves informacions amb dades interessants, moltes d’elles relatives a Catalunya, una de les dues CCAA més afectades per les retallades. I també planteja d’una forma tan obvia com potent el següent: si el sistema de salut era bó, per que l’estem canviant? Una cosa és gestionar la crisi. Haver de d’optimitzar recursos i models de gestió. Calia fer-ho, diuen els experts, i s’ha fet. Altra cosa, és reduir despeses temporalment. Amb la salut no s’hi juga, però la temporalitat, no fa música de rotunditat. Però modificar el model, cercant un combinat públic / privat, per què?: No és una pregunta retòrica. Molta gent s’ho pregunta, i no sent, o no  acaba d’entendre, la resposta.

Podeu llegir l’informe aquí: British Medical Journal

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s