Gracias, Teresa

teresa-losada1_560x280

 

www.bayt-al-thaqafa.org

Ahir al vespre, a la basílica de Sant Maria del Mar de Barcelona, les dones i homes de Bayt al-Thaqafa li van retre un preciós homenatge a Teresa Losada, la seva fundadora. Teresa: la dona, la Germana  Franciscana Missionera de Maria, la persona que va renunciar a la Càtedra de Filologia Àrab a la Universitat de Barcelona per treballar amb les seves Germanes durant anys netejant fàbriques i així poder tirar endavant el seu projecte. Un projecte que, com ella mateixa deia, no es fonamentava en fer coses “per” als immigrants d’origen àrab musulmà, sinó en fer coses “amb” ells i elles. Ella explicava el significat d’aquest matís: Actuar no des de la posició de força de qui es diu solidari però decideix per l’altre, sinó des del treball colze amb colze, posant-se a disposició de l’altre, recolzant el seu projecte vital.

En la acció de Teresa Losada, – de les seves Germanes Franciscanes, germanes de projecte, germanes de vida, germana de sang i de llet-, en la acció de les persones que treballen a Bayt, com a professionals i com a voluntariat, hi ha aquesta naturalitat per altra part tant difícil de trobar sovint, la de treballar amb l’altre com a un altre qualsevol, sense fer prevaldre l’etiqueta del projecte migratori.

Teresa Losada va morir a finals d’agost. Fa ver el trànsit que ella definí com “estar a una habitació fosca i que de sobte s’obri una porta per canviar d’estança”. Citant a Gibran Khalil, deia, ja malalta, calmada, amb naturalitat, que “vida i mort, com mar i platja, eren part d’una mateixa cosa”.

Teresa, Religiosa, dona d’acció compromesa, dona erudita, va compaginar les tres vessants, enriquint l’una amb l’altra. Que ella, que el 1974 estava ja atenent les necessitats de milers de persones d’origen àrab musulmà a casa nostra, digues als responsables polítics i a la ciutadania que “sin integración de todos (remarcant el “todos”), no hay ciudadania”, te molta força.

Que afirmés, des de la seva pràctica de convivència religiosa –ella va organitzar la primera celebració Musulmana de la Oració a Catalunya de la que es te constància en els darrers tems, un divendres dels anys 1970, a un local de la Basílica de Sant Maria del Mar- que “lo que nos une, no es más que el respeto y el reconocimiento”, ens ha d’ajudar a pensar.

Missatges amb una càrrega política tan profunda com “reconocemos que las migraciones son, hoy, grito y fuerza de creación histórica”, haurien d’ajudar a entendre una realitat que sovint ens obstinem a tergiversar.

La vaig conèixer fa més de quinze anys. M’hi van adreçar, per tractar amb ella aspectes en relació a la immigració. D’aquella primera trobada, que ahir vaig recordar, guardo dues imatges: una, la sala de Bayt on em va rebre, asseguda, com solia, a una cadira de fusta plegable d’aspecte incòmode. L’altre, ella: la combinació de la seva mirada lluenta, plena d’energia; la seva vehemència en el parlar, fruit de l’amor a la vida; i la claredat alhora que profunditat de les seves paraules.

Era una dona impressionant, que em va honrar amb poder seguir aprenent d’ella durant molt de temps.

Teresa Losada ha mort. Penso que amb la satisfacció d’haver dut a terme la seva trajectòria vital tal i com ella creia que havia d’haver estat. Va fer grans coses inspirades en l’amor a Déu i materialitzades en contacte amb la realitat d’homes i dones. Descansi en pau.

Però que no hi hagi cap descans per Bayt al-Thaqafa, i en general per les entitats socials, que no podem ni volem descansar: hi ha encara molta feina a fer per afavorir el respecte mutu, la redistribució de la riquesa, la justícia social i, en resum, per desmuntar tantes i tant punyents desigualtats.

Afortunadament, ella ens ha deixat una mica de camí i de guiatge per seguir.

Gràcies, Teresa.

Joan Uribe

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s