“Gobernar para las élites”

Al novembre de 2013, el Fòrum Econòmic Mundial va llançar el seu informe Perspectives de l’Agenda Mundial 2014, que situava l’augment de la desigualtat en els ingressos com la segona amenaça mundial dels propers 12 fins a 18 mesos. Segons les persones enquestades, la desigualtat “esta afectant l’estabilitat social en el si dels països i suposo una amenaça per la seguretat en l’àmbit mundial”. Oxfam comparteix aquest anàlisi i espera que la reunió del Fòrum Econòmic Mundial d’aquest any realitzi els compromisos necessaris per a contrarestar l’avanç de la desigualtat.

Però el cas és que la esquerda entre rics i pobres ha trencat el gel a Davos. I que  l’Informe de Intermón Oxfam no ha fet res més que corroborar el que els experts del Fòrum Econòmic Mundial consideren ja com el major risc global. És a dir, la desigualtat econòmica.

desigualdad_2-310x232

 Ja a la segona pàgina, l’informe, tot i reconèixer que una certa desigualtat econòmica es fonamental per estimulat el progrés i el creixement,  avisa de com és de perjudicial la desigualtat extrema. I afegeix com, aquesta, pot implicar efectes perniciosos fruit de l’acumulació de la riquesa i en relació a la equitat en la representació política. I diu: “Quan la riquesa s’apropia de la elaboració de les polítiques governamentals, tot segrestant-les, les lleis tenen tendència a afavorir als rics, fins i tot, a costa de tots els demès. El resultat  és la erosió de la governança democràtica, la destrucció de la cohesió social i la desaparició de la igualtat d’oportunitats.”

 Els sondejos de Oxfam en tot el món reflexen que la majoria de població creu que les lleis i normatives actuals estan concebudes per beneficiar a la població més rica. Una esquesta realitzada en sis països (Espanya, Brasil, India, Sud-àfrica, el Regne Unit i Estats Units) posa de manifest que la major part de la població considera que les lleis estan dissenyades per afavorir als rics –a Espanya, vuit de cada deu persones estaven d’acord amb aquesta afirmació-. La apropiació dels processos politics i democràtics per part de les elits econòmiques té uns efectes notables, que afecten per igual a països rics i pobres.

Aquest informe ofereix exemples relacionats amb la desregulació financera,  les lleis que eviten la evasió fiscal, les politiques econòmiques d’austeritat , politiques que perjudiquen desproporcionadament a les dones i a la apropiació dels ingressos derivats del petroli i la mineria.  Cadascun dels breus estudis de cas inclosos en l’informe pretén donar una idea de com aquest segrest democràtic genera riquesa il·lícita que perpetua la desigualtat econòmica.

Amb la experiència acumulada de setanta anys de lluita contra la pobresa en més de noranta països, Oxfam posa el dit a la nafra i adverteix: la massiva concentració de riquesa és una amenaça tant per el sistema polític com per l’econòmic. És potser per això que, el passat 2 de febrer de 2014, a una cimera sobre la brutal situació de Síria, el nonagenari excanceller alemany, Helmut Schmidt, va dir que: “El principal problema de seguretat que tenim a Occident és el poder financer descontrolat, i continuem sense fer res contra això”.

Llegiu més DESIGUALTAT SOCIAL_INTERMON OXFAM_INFORME_2014_bp-working-for-few-political-capture-economic-inequality-200114-es

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s