2_cartell master exclusio-03

 

El proper dimarts, 20 de maig, es presentarà el Màster en Estudis Avançats en Exclusió Social, que es confia poder iniciar a partir del curs que ve, i que impulsa el Campus Docent de Sant Joan de Déu i el Grup de Recerca en Exclusió i Control Social de la Universitat de Barcelona. La trobada tindrà lloc a la Sala Gran del Campus Raval de la UB, al carrer Montalegre, 6 de Barcelona, i centrarà les VI Jornades GRECS.

L’activitat de presentació del Màster s’estendrà al llarg de tota la jornada, que obriran Joan Uribe, de Sant Joan de Deu Serveis Socials Barcelona; Amelia Guilera, en nom de l’Escola d’Infermeria, i Manuel Delgado, com a director de GRECS-UB. Després, i durant tot el dia, aniran intervenint alguns dels científics socials, pedagogs i especialistes en treball social que impartiran classes al màster: Fernando González Placer, Marta Venceslao, Olga Jubany, Asun Llena i Marta Llobet, de la UB; José García Molina i Rosa Marí, de la Universidad de Castilla-La Mancha; Núria Roca, de l’EUISJD, i Segundo Moyano, de la Universitat Oberta de Catalunya. Tancarà la trobada en Saül Karsz, de la Sorbonne de París, sens dubte una de les principals autoritats mundials en les aproximacions crítiques a les dinàmiques d’exclusió social i sens dubte un dels referents teòrics i ètics que han orientat el Màster que es presenta.

 

L‘apogeu de les pràctiques excloents a la nostra societat resulta de la confluència de diverses circumstàncies singulars del món actual, totes les quals tenen relació amb la funció política i econòmica que compleixen. El Màster aspira a analitzar les causes de les situacions injustes derivades dels processos d’incorporació al model actualment vigent de desenvolupament econòmic, explicant quins són i com actuen els mecanismes de i per a l’exclusió i el control socials, així com els sistemes de representació i les ideologies en què es basen.

La premissa de partida que orienta el Màster estableix que la negació de la qual són objecte certs éssers humans és la conseqüència, i no pas la causa, de relacions entre sectors socials, alguns dels quals poden considerar-se intrínsecament problemàtics o indesitjables. Es tracta d’ajudar a comprendre com les pràctiques excloents, en qualsevol de les seves variants, tenen sols relativament a veure amb els motius i els objectius que s’hi solen adduir i sí amb la manera com cada col·lectiu ocupa un punt en el marc de la xarxa de les relacions socials i econòmiques, en què hi tenen molt a veure els requeriments de la divisió social del treball. És amb la finalitat de desenvolupar aquests pressupostos i inquietuds que el Curs proposarà diverses reflexions i experiències aportades per l’antropologia, la sociopedagogia i la sociologia, disciplines que han demostrat ja la seva competència en ordre a comprendre i fer comprendre les dinàmiques excloents i les relacions econòmiques, polítiques i socials de les que en són producte.

La proposta correspon a un ensenyament interdisciplinari tant en la seva forma d’organització com en els seus continguts, amb la participació de professorat universitari de diferents àrees de coneixement. De caràcter fonamentalment orientat a la pràctica tant professional com de la crítica activa, tot i que també podrà obrir les portes a un programa de doctorat, el màster té com objectius oferir als alumnes una formació teòrica i empírica que els permeti assolir les eines necessàries per inserir-se en l’ampli camp del treball i l’acció socials en general.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s