Presentació del projecte Retrats Sense Sostre

El retrat és una forma artística que respon a les necessitats del projecte, ja que no és tan sols una reproducció mecànica dels trets físics sinó que també expressa el caràcter i la personalitat de la persona retratada.

El vagon de tercera clase

Honoré Daumier, El vagó de tercera classe, 1875

Al llarg de la història, el retrat ha estat símbol de posició social. Tradicionalment només es retratava la reialesa, l’alt clero i la noblesa per engrandir la seva figura i garantir el seu pas a la posteritat. Així, el fort component simbòlic del retrat el converteix en una metàfora potent per reclamar que tots som iguals i tenim idèntics drets.

Retrats Sense Sostre és un projecte per donar veu a les persones sense llar a través de l’art, la recerca i la comunicació. Un espai de reflexió i d’expressió al voltant d’un dels temes socials més sensibles i contemporanis que ha d’afrontar la societat: l’exclusió social i la negació al dret a l’habitatge.

El-pobre-y-dinero

Vincent Van Gogh, Els pobres i els diners, 1882.

L’art, la recerca i la comunicació són els instruments per donar a conèixer les històries de persones que es troben en situació de sense llar.  Tres retrats:  l’artístic, l’etnogràfic i l’audivisual dialoguen generant un joc de mirades.

Emmarcat en el projecte Retrats Sense Rostre, artistes i investigadors socials s’han trobat amb persones sense llar, generant relacions que humanitzen i unifiquen la vulnerabilitat  que comparteixen davant la problemàtica de l’habitatge. Un joc de mirades on la frontera entre observat i observador es desdibuixa. L’art i l’etnografia conflueixen convidant a la reflexió sobre l’estructura del sistema socio-econòmic actual.

http://www.retratssensesostre.org/

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s