Nou informe INSOCAT: monogràfic sobre ‘Crisi, gènere i pobresa’

Avui s’ha presentat en roda de premsa el darrer número de l’INSOCAT, informe d’indicadors socials impulsat per la Vocalia de Pobresa d’ECAS, que en aquesta ocasió és un monogràfic sobre els efectes diferencials de la crisi en clau de gènere. L’acte ha tingut lloc a la seu d’ECAS i, a més de la presentació a càrrec de Teresa Crespo, ha comptat també amb les intervencions d’altres entitats que han aportat la seva visió des de l’experiència directa, entre elles Sant Joan de Déu Serveis Socials, de la mà del seu director Joan Uribe.

Les dones són un dels col·lectius que pateix més l’impacte de la crisi econòmica. Les dades ens mostren un empobriment material i unes condicions de vida cada vegada més dures per a les  dones. La crisi i la reducció de recursos econòmics en polítiques socials (encariment de les escoles bressol públiques, supressió dels recursos de la llei de dependència, disminució de la inversió social destinada a infància i família) tenen clars efectes en les dones. Ha suposat que activitats abans cobertes pel sistema públic tornin a l’àmbit privat no remunerat i recaiguin sobretot en les dones, fet que comporta més vulnerabilitat entre aquest col·lectiu i representa una ocasió perduda per a crear ocupació.

Les dones no han tingut les mateixes oportunitats que els homes en el mercat laboral i pateixen un major risc d’exclusió social. En aquest sentit, la situació prèvia a la crisi s’ha accentuat. Si observem el tipus de jornada laboral, les dades mostren desigualtats creixents: les dones accedeixen a feines de jornada parcial, cobren salaris inferiors i tenen una temporalitat en la contractació molt superior.

L’increment constant, i especialment accentuat en els darrers anys, de les desigualtats socials significa que sortirem de la crisi amb una societat més polaritzada entre rics i pobres, però també més desigual entre homes i dones. Aquesta tendència es manifesta en diferents indicadors socioeconòmics, entre els quals destaquen el creixement sostingut del risc de pobresa (del 19,3% el 2009 al 19,8% l’any  2013, última dada disponible) i l’augment continuat del nombre de persones sense llar des de l’inici de la crisi (la variació entre el 2008 i el 2013 a Barcelona és del 45%). Els llocs de treball creats en els darrers trimestres són precaris especialment per a les dones (el 24% d’ocupades tenen treballs a temps parcial, davant el 8% dels homes), la bretxa salarial continua augmentant i les dones perceben una pensió mitjana un 38% inferior a la dels homes. La diferència en les pensions té a veure amb els anys cotitzats, ja que les dones acostumen a tenir una jornada laboral discontínua degut a les interrupcions per tenir cura dels fills/es i de les persones grans i/o malaltes.

Us animem a llegir el nou nº de l’INSOCAT

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s